Jaguar
Jaguarlar Amerika’daki tek büyük kedidir ve kaplan ve aslanlardan sonra dünyanın üçüncü büyük kedisidir. Afrika ve Asya’da yaşayan leoparlara çok benzerler, ancak jaguarların benekleri daha karmaşıktır ve genellikle ortasında bir nokta bulunur.
Bu güçlü kedilere birçok eski Güney Amerika kültüründe tanrı olarak tapılırdı ve jaguarın temsilleri, jaguarın menzili boyunca Kolomb öncesi kültürlerin sanatında ve arkeolojisinde görülür.
Diğer birçok kedinin aksine, jaguarlar sudan kaçınmazlar. Aslında, oldukça iyi yüzücülerdir. Hayvanların kafataslarını delmek için inanılmaz güçlü çenelerini kullanarak balık, kaplumbağa ve hatta kayman avlarlar. Jaguarlar ayrıca geyik, pekari, kapibaralar, tapirler ve geceleri pusuya yatmayı tercih ettikleri bir dizi başka kara hayvanını da yerler.
Jaguarlar yalnız yaşarlar ve bölgecidirler; bölgelerini dışkılarıyla işaretleyerek ya da ağaçları tırmalayarak belirlerler.
Dişiler bir ila dört yavru doğurur ve bu yavrular doğduklarında kör ve çaresizdir. Anne onlarla kalır ve onları yaklaşabilecek herhangi bir hayvandan, hatta kendi babalarından bile şiddetle korur. Genç jaguarlar iki yıl ya da daha uzun süre anneleriyle birlikte yaşayarak avlanmayı öğrenirler.
Koruma altındalar
Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından neredeyse tehdit altında olarak sınıflandırılmıştır. Tür, bulunduğu hemen her ülkede ulusal korumaya sahiptir ve parçalarının ticareti, sınır ötesi yaban hayatı ticaretini düzenleyen küresel bir anlaşma olan CITES tarafından yasaklanmıştır. Yine de kaçak avcılık ve yasadışı ticaret devam ediyor, bu nedenle yasaların uygulanmasının güçlendirilmesi önemli.
